E18 blogi

Jotan sine pän

Oikoluku tuo monille meistä ikäviä muistoja punakynästä. Yhdyssanat yhteen, sanavalinnat oikein, pisteeseen loppuvat lauseet. Oikoluku on kuitenkin palvelus viestin vastaanottajalle, yrittäjän tapauksessa asiakkaalle. Siihen kannattaa uhrata muutama minuutti, ja se on enemmänkin ilon kuin pelon asia. Lue siis ainakin itse kaikki viestisi kertaalleen ennen kuin lähetät ne vastaanottajalle. Nuku vaikka yön yli tai pyydä kaveria lukemaan. Tarkista nimet. Reeta ei tykkää kun viestissä lukee Reetta eikä Satu tykkää että viesti on osoitettu Sarille. Ja se liite kannattaa liittää sähköpostiviestiin ihan aluksi.

Kirjoittamisen peikko

Turhan moni ajattelee, että en kirjoita enkä viesti mitään, kun kuitenkin menee väärin tai teen virheitä. Kun ei tee mitään, niin ei tee virheitäkään. Paitsi että tekee. Yrittäjä on jollain lailla velvollinen viestimään asiakkaalleen edes silloin tällöin, vastaamaan nyt edes sähköposteihin.

Tyhjän paperin kauhua voi lievittää erilaisin kirjoitusharjoituksin. Ohessa muutama suosikkini.

1. Kirjoita, Forrest, kirjoita

Laita ajastin soimaan. Kirjoita kaksi minuuttia ihan mitä tahansa, mutta kirjoita. Kirjoita ylös päässä risteilevät ajatukset ja jos päässä ei risteile mitään, kirjoita että pää on tyhjä. Lue sitten oma teksti läpi. Onko tajunnanvirrassa yhtään hyvää lausetta, yhtään ideaa johon tarttua ja jota jalostaa?

2. Aistit auki

Mieti aihe tai valitse seuraavista: Kukka, auto, koti, lämpö, jäätelö.

Käy läpi kaikki aistit.
Miltä se tuntuu, kun sitä koskettaa?
Miltä se näyttää (väri, muoto)?

Miltä se kuulostaa?
Miltä se tuoksuu?

Miltä se maistuu?
Millaisia ajatuksia se tuo?

3. Näkökulman vaihto

Valitse tuttu satu tai tarina. Valitse siitä joku muu kuin päähahmo/henkilö.

Kirjoita juttu hänen näkökulmastaan. Miltä Lumikki kuulostaa Nuhanenän näkökulmasta?
Tai tutki eri maiden uutisointia samasta aiheesta.

Viesti hyväntuulisena ja rauhallisena

Viestinnässä kannattaa pitää pää kylmänä. Jos sinulla on huono päivä, suosittelen että viestit myöhemmin, kun olet rauhoittunut. Huutoon vastataan huudolla, tulikivenkatkuisiin viesteihin samalla lailla. Vaikka päässä kiehuu, yritä sanoa ja kirjoittaa asiallisesti. Vannon että se kannattaa. Myös erimielisyydet on ratkaistavissa rakentavalla viestinnällä. Kirjoitettua ja sanottua on vaikea saada tekemättömäksi. Toisaalta taas iloinen viesti tai iloinen ääni puhelimessa tuo hyvää tunnelmaa koko keskusteluun, käytiin se sitten puhelimitse tai viestein.

Rauhoitu myös siinä, kuinka usein lähestyt vastaanottajaa. Hyvä sääntö on odotella vastausta pari työpäivää, joskus enemmänkin. Toiset ihmiset ovat koko ajan sormet näppäimistöllä, toiset rajaavat vapaa- ja työajan erilleen. Kunnioita vastaanottajaa, älä kiusaa. Ja vaikka olisit kuinka huikea tekstinikkari ja mainosguru, älä piinaa ihmisiä koko ajan. Vaikka asia on hallussa, monet meistä ärsyyntyvät, kun sähköpostilaatikon täyttää sama lähettäjä samalla asialla, joskin nokkelasti eri lailla tarjottuna.

Virheetön ei ole kukaan

Vaikka viestien selkeyttä ei voi riittävästi korostaa, ihmisiä viehättää enemmän inhimillisyys kuin täydellisyys. Tee se mitä osaat niin hyvin kuin osaat.

Jos vahvuutesi on muualla kuin kirjoittamisessa tai viestimisessä, hanki siihen apua. Joko ystävältä, yrityskumppanilta tai vaikka meiltä E18:sta.

Iloa kirjaimista

Toivoo
E18 kollektiivi

Kategoriassa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kysy lisää info@e18.fi tai jätä tarjouspyyntö

Lähdetään yhdessä etsimään menestystäsi

Soita 050 590 4557 | Laita mailia info@e18.fi | Jätä tarjouspyyntö